Wil je de kwaliteiten van je Japanse mes goed blijven benutten, dan moet je het mes zorgvuldig gebruiken en onderhouden.

Een mes van carbonstaal kan snel roesten, dus je moet het mes meteen na gebruik schoonmaken en droogmaken. Roest kan al ontstaan na een paar minuten.

De snede is dun en scherp, maar daardoor ook kwetsbaar. Dus met zo min mogelijk kracht snijden, niet hakken of wrikken, geen botten of bevroren zaken snijden en niet met de snede over de snijplank of bord schrapen.

Het mes verliest zijn scherpte door het gebruik. Net als een potloodpunt die door gebruik steeds stomper wordt. Je kunt het verlies van scherpte beperken door je mes regelmatig aan te zetten met een keramische aanzetstaaf of een leren strop.

Maar ook met zorgvuldig gebruik komt het moment dat je mes geslepen moet worden. Gemiddeld eens per half jaar bij normaal huishoudelijk gebruik. Dat slijpen kan gebeuren door een professionele slijper, maar let erop dat die overweg kan met Japanse messen.

Je kunt het slijpen ook zelf doen op Japanse waterstenen. Die zijn bij iedere goede messenwinkel te koop. Net als bij schuurpapier hebben die stenen een verschillende grofheid. Je werkt van grof naar fijn, en je hebt dus verschillende stenen nodig.

Het is een leerproces; het duurt even voor je het onder de knie hebt, maar dan is het erg bevredigend om te doen. Wereldwijd is het een hele cult, dus er zijn duizenden YouTube-filmpjes over het onderwerp.
Een helder filmpje is gemaakt door Elwin de Veld van slijperij Rangelrooij.
https://youtu.be/K0NMYvcI0Rg
​​​​​​​
Ik heb een handleiding gemaakt die goed als startpunt kan dienen.
Klik hier.
Back to Top