De handvatten maak ik zelf, en er is dus van alles mogelijk.
Traditioneel Japans zijn er drie vormen: achtkantig, ovaal of kastanjevormig.
Achtkantig - Octagonal
Hakkaku
Ovaal
Maru
Kastanjevormig - D-shape
Kurigata
Daarnaast valt er te kiezen uit eindeloos veel soorten materiaal. Ik gebruik meestal hout.
Hardhout is onbewerkt, zoals ebbenhout, notenhout, of ijzerhout. Zachter hout is gestabiliseerd: geïmpregneerd met kunsthars. Als aan dat kunsthars een kleurtje wordt toegevoegd, krijgt het hout ook die kleur, maar de nerf blijft goed zichtbaar.
Een handvat kan bestaan uit verschillende onderdelen die dan ieder van verschillend materiaal kunnen zijn. De voorbeelden op deze site laten die verschillen goed zien.​​​​​​​ Klik hier
De lengte en de dikte van het handvat is een kwestie van persoonlijke smaak. Ik werk zelf graag met een wat langer handvat. 
Ik kan een handvat maken naar wens. Ik heb veel verschillende materialen beschikbaar, zowel voor de bolster, als voor de spacer en het handvat zelf.
En hout dat ik niet heb liggen, kan meestal wel besteld worden.

Als je op de voorbeeldpagina's kijkt, dan zie je veel verschillende handvatten. Vaak ook in de meest exotische kleurcombinaties. Dan is meestal een soort gestabiliseerd hout gebruikt.  
Veel van die handvatten kan ik nog eens maken op verzoek, maar niet allemaal.

Voor het juiste handvat is overleg nodig en uitproberen. Er is heel veel mogelijk, maar niet alles.
Hieronder als eerste een serie olijfhouten handvatten en daaronder een serie hybride handvatten: kop en kont zijn gestabiliseerd hout en ertussen zit kunsthars.
Hieronder verschillende voorbeelden van handvatten die ik heb gemaakt.
De gekleurde exemplaren zijn van gestabiliseerd hout gemaakt.  Het grote voordeel is dat gestabiliseerd hout sterk en vormvast is, ongevoelig voor vocht en warmte. Bij uitstek geschikt voor een messenhandvat.
Back to Top