Messen uit Japan
 

In Japan zijn messen te bestellen die gemaakt zijn van kwalitatief hoogwaardig staal, maar die erg basic zijn in de afwerking: ruwe randjes, niet optimaal scherp en een eenvoudig handvat.
Ik maak er een nieuw handvat aan, werk alle randjes mooi af en slijp ze vlijmscherp.

Hieronder wat voorbeelden van de messen zoals ze uit Japan komen.


Nr 1.
Deba, 120mm, Aogami super-staal.

Een deba is een enkelzijdig geslepen mes, wat dikker dan een petty. Geschikt ook voor het ruwere werk: botten en schelpen enzo.
Enkelzijdig geslepen messen hebben ook maar aan één kant een beschermende laag taai staal. Op de onderste foto kun je nog zien hoe die beschermlaag een stukje over de achterkant is gevouwen.


Nr 2.
Petty knife 150mm, Aogami-super-staal.
Deze petty valt op door de relatief vlakke snede. Minder gschikt om mee te 'rocken'.

Nr 3.
Yanagiba, 300mm Shirogami#2 staal

Nr 4.
Hier twee Yanagiba's: de bovenste is 300mm, de onderste is 240mm

 
 

Nr 5.
Gyuto, 150mm, Aogami super-staal.
Meestal uit Gyuto's langer, maar dit is een korte variant. Wel breed dus. Tamelijk ruw smeedwerk.
Soms is polijsten, slijpen en het vervangen van de plastic bolster al genoeg.

 



Nr 6.
Er zijn natuurlijk messen uit Japan die direct te gebruiken zijn.
Misschien wel de bekendste zijn de Global messen. Deze serie betekende de doorbraak van Japanse messen in Europa.
Roestvrij, helemaal van staal, superlicht, heel elegant om te zien, lekker om mee te werken.


 

Nr 7.
Een andere serie is ook interessant: de KAI Wasabi-serie.
KAI is een bekende fabrikant van scharen en messen. Ze hebben verschillende excusieve series, maar ook een budgetserie: Wasabi.
Roestvrij, met een kunststof handvat. Klassiek Japans uiterlijk. Ze liggen heel prettig in de hand.

 
Terug naar hoofpagina