Japanse keukenmessen zijn niet alleen prachtig om te zien, ze zijn ook geweldig om mee te werken in de keuken.
Omdat ze gemaakt zijn van zeer hard staal, kunnen ze veel scherper geslepen worden dan Europese messen.
Bovendien zijn ze vaak veel lichter dan de koksmessen die we hier gewend zijn.

Naast de enorme hoeveelheid verschillende messen, is er voor mij een belangrijk onderscheid tussen messen met een handvat waarin het staal helemaal doorloopt (Yo-handvat), of een handvat waarin de stalen pin verborgen blijft in het handvat (Wa-handvat). Ik vind het interessant om die laatste soort, de Wa-handvatten zelf te maken.

Er zijn verschillende manieren waarop ik aan het stalen lemmet kom:

  1. Ik bestel een los lemmet, zonder handvat. Ik heb daarvoor bronnen in Nederland, in Duitsland en in Japan.
  2. Ik bestel een mes met een mooi lemmet, maar met een eenvoudig handvat. Dat handvat vervang ik dan door een nieuw. Vaak moet er dan aan het mes als geheel nog wel wat bijgewerkt worden: slijpen en polijsten. Messen met een eenvoudig handvat, zijn ook vaak eenvoudig in de afwerking. Die vragen dus nog wat werk. Deze messen bestel ik doorgaans in Japan.
  3. Ik koop een tweedehands mes en ga dat opknappen: nieuw polijsten, slijpen en ik maak er een nieuw handvat aan.

Ik heb geen winkel in Japanse messen, ook geen handel. Ik maak die messen omdat ik het leuk vind om te doen.

De prijs verschilt per mes, en ook de beschikbaarheid in Japan wil nog wel eens wisselen.
Een santoku 165mm, shirogamistaal, met een handvat van olijfhout en ebbenhout komt ongeveer op €.90
Petty is vergelijkbaar, gyuto en yanagiba weer duurder. Het is vooral afhankelijk van het soort staal en de lengte.
In alle gevallen geef ik vooraf een prijsopgave.

Mocht je het interessant vinden om zo'n mes te hebben, dan kan ik er een voor je maken. Klik hiernaast op "Voorbeelden van gemaakte messen" en je ziet wat er zoal mogelijk is. Ook op de pagina's "Losse lemmeten" en "Messen uit Japan" zie je voorbeelden van messen die je misschien interessant vindt. Let wel: niet alles wat hier op de site staat is nog leverbaar.

Stuur een mailtje naar mail@jaapdriest.nl en als het nodig is, maken we afspraak. Dan kun je bij mij thuis een aantal messen bekijken en vooral voelen hoe ze in de hand liggen. Ik heb altijd wel een ui liggen om het snijden uit te proberen.

Ik heb ook een pagina op Facebook: https://www.facebook.com/JPDriest/

En Instagram: https://www.instagram.com/japanese_knives_nl/

Ook een winkeltje op Etsy: https://www.etsy.com/nl/shop/JapaneseKnivesNL?ref=search_shop_redirect